Dakkapel schoonmaken – Houd je dakkapel fris en in topconditie

Dakkapel schoonmaken
Painter on ladder using pressure wash spray to clean woodwork before painting townhome

Een dakkapel geeft u niet alleen meer leefruimte, het kan de waarde van uw huis ook nog eens flink verhogen. Natuurlijk moet u uw dakkapel dan wel goed onderhouden. Schoonmaken is hier een belangrijk onderdeel van.

Zelf uw dakkapel schoonmaken of laten doen

Een dakkapel schoonmaken verfrist niet alleen het uiterlijk van uw woning, het is ook belangrijk voor de levensduur van de dakkapel. Vaak is er sprake van mos of algengroei, vooral aan de noordkant, dit veroorzaakt een groene was en vreet uw dakkapel langzaam weg. Ook in de hoeken en kieren zit vaak erg veel vuil dat hier via de dakpannen belandt. Dit kan uiteindelijk tussen de naden gaan zitten en lekkage veroorzaken.

Dakkapel schoonmaken

Natuurlijk is het mogelijk om uw dakkapel zelf schoon te maken. Er is geen speciaal gereedschap voor nodig. Toch kan het, vanwege de hoogte en de vaak slecht te bereiken plekken, raadzaam zijn om uw dakkapel schoon te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Zij zijn gewend aan werken op hoogte en maken vaak gebruik van een hoogwerker of steiger, zodat er niet op het dak gelopen hoeft te worden. Via internet kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Schoonmaken kunststof dakkapel

Gebruik voor het schoonmaken van uw dakkapel een normale allesreiniger en verdun deze eventueel met water. Geconcentreerde reinigers kunnen de kitranden aantasten, dus let hier goed op. U kunt het beste beginnen met het afspoelen van de dakkapel met een tuinslang. Hiermee haalt u het meeste stof en vuil weg. Laat ook de randen rond de dakkapel goed schoonspoelen. Hierna kunt u met een zachte spons het overige vuil verwijderen. Eindig met een keer naspoelen, zodat er geen zeepresten achter blijven.

Schoonmaken houten dakkapel

Uiteraard vraagt een houten dakkapel om meer onderhoud dan een kunststof exemplaar. Hout moet geschuurd en geverfd worden en eventuele gaatjes moeten worden gedicht. Kijk bij het schoonmaken uit voor bijtende middelen, deze kunnen de verflaag aantasten. Erg vuile plekken kunnen eventueel met een doek en een scheutje azijn schoongemaakt worden.

Extra tips bij het dakkapel schoonmaken

Controleer ook de afvoerbuizen rond de dakkapel, deze kunnen verstopt raken door bladeren en takjes. Gebruik geen hoge druk reiniger bij het schoonmaken van de dakkapel, deze kan het materiaal beschadigen. Gebruik geen schuursponsen, ook niet voor hardnekkig vuil. Let ook op het afdichtingslood en de dakpannen rond de dakkapel. Als hier problemen mee zijn, dan kan dat lekkage veroorzaken. Als laatste wil ik u nog wijzen op uw eigen veiligheid als u uw dakkapel gaat schoonmaken.

Veel succes met uw dakkapel schoonmaken!

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like