Vergunning dakkapel: Alles wat je moet weten voor een soepele plaatsing

Vergunning dakkapel
Sunrise at Gdansk in Northern Poland

Een dakkapel biedt een mooie manier om meer ruimte te creëren op uw zolder. Een dakkapel kan bij elk schuin lopend dak worden toegepast en is één van de populairste bouwkundige veranderingen aan een woning. Eén van de belangrijkste aandachtpunten, naast de dakkapel zelf, is het verkrijgen van de vergunning hiervoor. Echter, heeft u hiervoor wel een vergunning nodig? En zo ja, waar kunt u deze halen? In dit artikel leest u alles over vergunningen voor de aanbouw van een dakkapel.

Vergunning dakkapel noodzakelijk of toch vergunningsvrij?

In principe is voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning nodig. Hierop zijn echter uitzonderingen, waardoor een vergunning niet altijd nodig is. De vergunning die u moet aanvragen, indien van toepassing, is een omgevingsvergunning. Deze vergunning is bedoeld om het aanzicht in openbare ruimten te beheersen. Met andere woorden, uw gemeente moet vinden dat het dakkapel het straatbeeld niet negatief beïnvloed. Soms beoordelen gemeenten ook op andere aspecten, zoals bouwkundige haalbaarheid en invloed op het milieu.

Vergunning dakkapel

Er is niet altijd een vergunning nodig. Eén van de uitzonderingen is als de dakkapel niet naar een openbaar toegankelijk gebied is gericht. Onder een openbaar toegankelijk gebiedt wordt ook groen en wegen verstaan. Daarnaast moet er aan diverse bouwkundige eisen worden voldaan. Zo moet onder andere het dak van uw dakkapel plat zijn, mag de hoogte maximaal 175 centimeter zijn en moet de dakkapel op een permanente woning worden gebouwd, dus niet op een tijdelijk woongebouw zoals een woonkeet. Houd u er wel rekening mee dat bij een vergunningsvrije dakkapel, wel alle wet- en regelgeving, betreffende dakkapellen gewoon van toepassing is.

Waar vraagt u de vergunning aan?

Als particulier kunt u de omgevingsvergunning voor het bouwen van een dakkapel bij uw gemeente aanvragen. Bij steeds meer gemeenten is het ook mogelijk de vergunning online aan te vragen.

De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Er zijn gemeenten die vrijwel altijd een vergunning verstrekken, maar er zijn ook gemeenten die zeer strikte normen hanteren. Vraag voor de aanvraag naar de eisen van uw gemeente, en pas hier uw plannen op aan. Zo vergroot u de kans dat u daadwerkelijk een vergunning krijgt aanzienlijk.

Kosten voor de vergunning dakkapel

Net zoals de eisen voor de vergunning, verschillen ook de kosten per gemeente. Afhankelijk van de gemeente, zullen de kosten gemiddeld tussen de € 350,- en € 750,- bedragen voor een vergunning voor een dakkapel. Om niet voor onaangename verassingen te komen staan, is het altijd zinvol om vooraf te informeren wat de kosten zijn bij uw gemeente.

Veel succes met het verkrijgen van een dakkapel vergunning

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
dakkapel noord holland
Read More

Dakkapel in Noord-Holland

Noord-Holland, met zijn schilderachtige dorpen, bruisende steden en gevarieerde architectuur, biedt een unieke omgeving voor het plaatsen van…