Dakkapel schilderen – Tips en tricks voor een prachtige en duurzame afwerking

Dakkapel schilderen
Cropped photo of a painter in workwear dipping the roller into the paint in the paint tray

Een dakkapel schilderen is geen lastige klus, maar het kan een hoop tijd kosten. Wel moet u met een aantal zaken rekening houden, zodat u veilig werkt en de verf op een duurzame manier wordt aangebracht.

Hoe vaak uw dakkapel schilderen

Een dakkapel vangt normaliter meer wind en zon dan overige delen van uw huis. Hierdoor zal het dakkapel schilderen vaker plaats vinden. Bij een houten dakkapel zal dit één keer in de vier á vijf jaar zijn. Kunststof en aluminium dakkapellen zijn duurzamer en hoeven minder vaak geschilderd te worden.

Bescherming

Goed schilderwerk dient niet alleen om uw dakkapel er mooi uit te laten zien, maar is een belangrijke bescherming voor uw onderlaag. Een niet goed beschilderde dakkapel kan schade krijgen aan de onderlaag (hout, kunststof of aluminium). Zorg dus altijd dat uw dakkapel goed in de verf staat.

Veiligheid

De hoogste prioriteit bij het dakkapel schilderen is uw eigen veiligheid. U werkt op hoogte, er is valgevaar. Zorg ervoor dat u op een veilige manier het dak kunt betreden en zorg ervoor dat u niet kunt vallen. Gebruik indien nodig valbeveiliging. U kunt uw dak toegankelijk maken door een steiger te gebruiken, of uit het raam van uw dakkapel te klimmen. Zorg ervoor dat u niet struikelt of uitglijdt. Dit is het laatste wat u wilt indien u op hoogte werkt. Eventueel kunt u daklatten gebruiken om een loopvlak te maken.

Dakkapel schilderen

Dakkapel schilderen, verfkeuze en voorbereiding

Indien u een veilige werkomgeving heeft gecreëerd kunt u aan de slag. Let op de keuze van uw verf. Bij twijfel kunt u altijd uw bouwmarkt of verfleverancier raadplegen. Het is belangrijk een goede, dekkende verf te gebruiken die voor buiten geschikt is, vaak wordt Alkydverf gebruikt. Ook is hoogglansverf vaak duurzamer dan zijdeglansverf, maar dit geeft natuurlijk wel een andere uitstraling.

Voor het verven is het belangrijk een eventueel bestaande verflaag weg te schuren. Vervolgens moet de ondergrond goed schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor een ontvetter (bijvoorbeeld ammoniak). Deze kunt u aanbrengen met een goede, stevige doek die niet pluist (bijvoorbeeld een microvezeldoek). Zorg ervoor dat het oppervlak stofvrij is voor het schilderen. Bij een kunststof of aluminium dakkapel dient u eerst een primer te gebruiken, zodat de verf goed kan hechten. Vervolgens brengt u een grondlaag verf aan, gevolgd door een dekkende tweede laag. Voor hout brengt u in principe ook een grondlaag aan en vervolgens een dekkende tweede laag. Let erop dat de eerste laag goed droog is, voor u een tweede laag aanbrengt.

Veel succes met uw dakkapel schilderen!

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like